The Skyblazers

THE SKYBLAZERS

Peter van der Wijst, Bas - Peter Janssen, solo - Frans van Glabbeek, vineta

Herinneringen uit het dagboek van Peter van der Wijst
Vormgeving: e-mail

De skyblazers vonden elkaar door bemiddeling van een muziekleraar (Hans Maas) die zowel in Gemert als in Eindhoven op muziekscholen les gaf.
Tijdens een uitvoering van de leerlingen van de muziekschool, was er een gastoptreden van het "Marelco Trio" waarvan Peter Janssen de solist was.

In Gemert charterde Hans Maas het "Chromo Trio" voor een gastoptreden bij een uitvoering. Bij dit trio was Peter van der Wijst de bassist. Daarna kwam Frans van Glabbeek in beeld die als vinetist in een andere groep speelde.


Peter van Ommeren, solo - Gerrit van der Wijst, vineta - Peter van der Wijst, bas

Toen door diverse omstandigheden het Marelco en het Chromo Trio uiteen vielen was de link snel gelegd. Hans Maas bracht de drie bij elkaar, en met Peter Janssen, Frans van Glabbeek, en Peter van der Wijst was een nieuw trio geboren. Zij noemden zich de "Skyblazers" naar een Amerikaans stuntteam.


Peter van der Wijst, Bas - Peter Janssen, solo, - Frans van Glabbeek, vineta

Drie maanden na de eerste repetitie stonden ze al in het tv programma "kom er maar eens voor" van de N.C.R.V. De opnamen werden in de ontspanningszaal van camping "De Woudstee" in Hierden gemaakt.


Frans van Glabbeek, vineta - Peter Janssen, solo, - Peter van der Wijst, harmonetta

Niet lang daarna waren ze te gast bij het KRO radioprogramma "De Springplank." Een van de opnamen (Wusselkopf) is nog bewaard gebleven en staat op de dubbel CD van 55 jaar mondharmonica in Holland; "De Geschiedenis van de Mondharmonica in Nederland 1947-2002."


Peter van der Wijst, harmonetta - - Peter Janssen, clavietta - Frans van Glabbeek, bas

Via de Nederlandse kampioenschappen waar Geert van Driesten en Jan Vuyk deel uitmaakten van de jury, mochten zij zich nummer een van Nederland noemen. Dit was mede te danken aan Wim de Ruyter die een groot pleitbezorger was voor de mondharmonika en naast docent aan diverse muziekscholen, arrangeerde hij veel stukken voor dit instrument. Hij heeft "The Skyblazers" geruime tijd les gegeven.
Het trio werd voor Nederland uitgezonden naar het Zwitserse Luzern om daar deel te nemen aan de Europesche kampioenschappen. Een plaats op het erepodiumplaats zat er helaas niet in, ze werden vierde.


Peter van der Wijst, Bas - Peter Janssen, solo - Frans van Glabbeek, vineta

De deelname aan dit evenement had tot gevolg dat ze er een grote schare mondharmonica enthousiastelingn leerden kennen, waarmee tot op heden nog steeds leuke contacten worden onderhouden.


Het kontakt met de Chirocos was van dien aard dat Peter van der Wijst werd gevraagd in te vallen voor hun ziek geworden bassist voor enkele optredens. Peter van der Wijst, Bas - Jochen Frank, vineta - Werner Holder, solo

De Skyblazers traden veel op in shows met prominente artiesten uit de Hollandse showbizz. Uiteindelijk zijn ze voor een theaterbureau gaan werken, en ontwikkelden zelf een komische act waarbij de hulp ingeroepen werd van een toneelregisseur om het geheel zo professioneel mogelijk over te laten komen. Het werd een act van ongeveer 14 minuten met veel onverwachte verwikkelingen, zodat het publiek van de eerste tot de laatste minuut geboeid bleef.
Geert van Driesten beoordeelde het nummer als perfect en gaf meteen de raad om de naam te wijzigen in de "Three Grock’s."
Voor de pauze werd het publiek verrast met diverse hoogstandjes op mondharmonika gebied onder het motto "van Bach tot Boogie," en na de pauze presenteerden zij hun komische act.


Peter van der Wijst, Bas - Peter Janssen, solo - Frans van Glabbeek, vineta

Helaas is er een eind gekomen aan hun samenwerking, Frans en Peter zijn gestopt, maar Peter Janssen heeft zich nog lange tijd ingezet voor de mondharmonica spelers door het oprichten van de International Harmonica Organization, en diverse mondharmonica scholen/verenigingen in Eindhoven, o.l.v. Ton Scheepers; Veldhoven, o.l.v. Viola Barends; en Helmond, o.l.v. Art M. Daane.

Eindhovense Monharmonica Club
Veldhovense Mondharmonica Vereniging - Eindhovense Mondharmonica Club - Helmondse Mondharmonica Club

Peter's inzet heeft veel goede spelers voor het voetlicht gebracht, met als uitblinker;
FATA MORGANA

Luisteren naar opnamen in Windows Media formaat. Om ze af te kunnen spelen heb je de Windows Media Player nodig. Klik op het icoontje om deze gratis te downloaden.
Get Windows Media Player

Wusselkpof

Harmonica-Trio "The Skyblazers" - Copyright © Private Recording

The Skyblazers - Wusselkopf klik hier om te luisteren Date Unknown!

Webmaster: RELDAART ©
Copyright © Art M. Daane
All rights reserved

Home